Soya Sütü Yoğurdu

  • Görüntüleme
    58

Soya Sütü ve Yoğurdu
Vegan süt ürünü muadillerinin içindeki koruyucular, nişastalar, kıvam ve renk vericiler beni bu ürünlerden oldukça soğutuyor. Kajudan yapılan yoğurtlarsa hem sürdürülebilirlik açısından hem de kalori yükü açısından lezzetli olsa da müthiş içime sinmiyor. Bu sebeple bir süredir her yönüyle içime sinen bir yoğurt arayışındayken, soya yoğurdunu istediğim hale getirdim. Ayrıca sadece 2 malzeme ile: soya fasulyesi ve su
Hiç bir ayrıntısını atlamamak adına 2 parçada tüm sürecimi anlatıyorum.

Malzemeler:
1 kap organik soya fasulyesi
(Organik olmayanlar maalesef güzel fermente olamıyorlar)

Aktive etme:
1 kap soya fasulyenizi yıkayın ve üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ekleyip 1 gece aktive olmaya bırakın. Bu işlem hem fasulyelerinizin şişmesini sağlayacak hem de fitik asitini azaltacak. En az sekiz saat bekledikten sonra fasulyelerinizi ikiye böldüğünüzde bir çukurluk görmüyor olmanız lazım.

Ayıklama:
Fasulyenizin içinde beklediği suyu dökün ve üzerine kaynar su ekleyin. Bir saat kaynar suda bekletin. Sonrasında fasulyelere masaj yapıp suyunu süzerek tüm kabuklarından arındırın. Kabuklar sütünüzde acımsı bir tat yaratacaktır. Ne kadar kabuksuz o kadar iyi.

Öğütme:
2 kap su ile fasulyelerinizi blenderdan geçirin. Ben @defyaailesi nden aldığım Blendtec marka kullanıyorum. Oldukça güçlü olduğu için 1 dakika yüksek hızda karıştırmam yeterli oluyor. Sizde karışımınızın büyük taneleri kalmamasına özen gösterin.

Pişirme:
Tencerenize 3 kap su ile soya pürenizi ekleyin ve karıştırarak pişirmeye baslayın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve 6 dakika daha pişirin.

Süzme:
Sıcak ve posalı haldeki sütünüzü bir tülbent yardımıyla süzün. Sütünüzü tekrar tencereye alın. Artan posanın adı “okara”. Oldukça faydalı ve protein zengini bir posa. Bir çok tarifinizde veya sade kullanabilirsiniz.

Yeniden pişirme:
Süzdüğünüz sütü tekrar tencerenize alın ve karıştırarak pişirmeye başlayın. Bu kez üzerinde hiç köpük oluşmadığını göreceksiniz. Kaynadıktan sonra altını kısın ve 6 dakika daha pişirin. Bu zaman sonunda sütünüz hazır.

Soğutma:
Sütü ister yoğurt olma yolculuğuna çıkaracak olun ister süt olarak kaldıracak olun. Ateşten aldıktan sonraki 10-15 dakika ara ara karıştırarak soğutursanız üzerinde kaymak oluşmayacaktır. Oluşursa da bu kaymağın adı “Yuba”. Japonya’da sadece bu kaymağı servis eden restoranlar bile bulabilirsiniz ama bu başka videonun konusu.

Fermantasyon:
Sütünüzün 36-38 dereceye kadar soğuduğundan emin olun. Daha önceden yapmış olduğunuz bir yoğurt varsa ondan bir kaşık alıp yeni sütünüzden 1/4 kap ile karıştırın. Bu yeni yoğurdunuz için maya görevi görecek veya fermantasyonu hızlandırıcı, yönlendirici rol oynayacak. Eğer önceden yaptığınız bir yoğurt yoksa herhangi bir laktik asit bakterisi (lab) işe yarayacaktır. Mesela lakto fermante bir turşu suyu, veya hazır probiyotik bir kapsül (solgarın acidophilus u harika sonuc veriyor).
Sütünüzü istediğiniz bir kaba, kavanoza alın ve içerisine bakteri kokteylinizi karıştırın (kullandığınız ekipmanlar ne kadar steril olursa komplikasyon riskiniz o kadar azalacaktır). Sabit ısılı bir ortamda 1 gece fermente olmaya bırakın. Ben fermantasyon konusuna çok meraklı biri olduğum için fermantasyon ünitesi benim için olabilecek en iyi yatırımlardan biriydi. Kendisini @defyaailesi nden bulabilirsiniz. Eğer böyle bir üniteniz yoksa kapalı bir fırında olumlu sonuçlar verecektir.

Sonuç:
Artık protein ve probiyotik zengini yoğurdunuz hazır olması gerekiyor. Buzdolabında soğuttuktan sonra tadı çok daha hoş bir hale gelecek. Hafif soya tadı olan bir yoğurt elde etmiş olmanız gerekiyor. Tercih ettiğiniz ekşiliği bulana kadar mayalanma süreci, kullandığınız bakteri türü gibi konularda deneyler yapabilirsiniz.
Burdan sonra yoğurdu kullanmak istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz.

Malzemeler

    Bunlar da hoşunuza gidebilir

    Yorum Yap

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    X